Cyril Moussilmani wint Lancelin Ocean Classic 2016 Nieuwsartikel - 4 - Fox Sports
  • fox sports Starboard windsurfing
  • fox sports Starboard windsurfing
  • fox sports Starboard windsurfing
  • fox sports Starboard windsurfing
  • fox sports Starboard windsurfing
  • fox sports Starboard windsurfing

Terug naar overzicht

Cyril Moussilmani wint Lancelin Ocean Classic 2016

De 31ste editie van de Lancelin Ocean Classic, het langst lopende windsurf evenement van Australië, vond plaats tussen 14 januari en 17 januari 2016. Echter, de omstandigheden voldeden alleen op de laatste dag van het evenement, waardoor de organisatie noodgedwongen de hele competitie in één dag moest proppen. Zowel de windsurfers als kitesurfers stonden die dag aan de start van de 25 km durende marathon van Ledge Point naar Lancelin, wat zorgde voor hevige concurrentie en de heropleving van een aantal oude rivalen.

Ondanks dat Cyril Moussilmani voor het eerst meedeed aan de Lancelin Ocean Classic slaagde hij erin de winnaar van 2015 Steve Allen te verslaan. En daarnaast versloeg hij ook: Gautier Bourgeois, Patrik Diethelm en Jesper Orth, om nog maar een paar namen te noemen en behaalde de eerste plaats. Cyril voltooide de 25 km downwind in 29 minuten en 42 seconden, met 40 seconden voorsprong op Steve Allen.

Nog in extase over zijn overwinning zochten we Cyril snel op:

"Na 2 dagen wachten en herschikking ging het evenement eindelijk van start. De marathon van de Lancelin Ocean Classic 2016 in West Australië ging eindelijk van start op zondag.

Eerste poging, eerste overwinning! Het was een mooie wedstrijd, een beetje stressvol toen ik mijn zeilmaat moest kiezen. Ik worstelde met de keuze tussen twee maten die beschikbaar voor mij waren: de Severe Reflex 7 9.7m² en de R7 8.6m². Het board was een stuk makkelijk: Starboard iSonic 134 Carbon. Uiteindelijk koos ik het grote zeil en dat werkte voor mij perfect. Genoeg power en snelheid gedurende de hele wedstrijd. Na een beachstart gingen we van start. Gelukkig voor mij gingen de kiters eerst van start dus ik hoefde hun alleen maar te volgen naar de finishlijn. "[...]

"Ik ben trots op het winnen van een dergelijk prestigieus evenement en het is een goede start van het jaar voor mij. Het geeft mij veel vertrouwern. Ik hou van windsurfen in West Australië, één van mijn favoriete plaatsen in de wereld. De wind was een beetje aan en uit waardoor het moeilijker werd, maar wel een prachtige wedstrijd..! Ik hou van de opzet van deze wedstrijd en ik wou dat er meer wedstrijden zoals deze waren. "

Wie net als Cyril ook op het podium staat is Karin Jaggi, de eerste vrouw die de finish haalde en Olly Bridge die de eerste plek behaalde in de kitesurf divisie en was de snelste overall, finishte in iets meer dan 26 minuten (26:08).


Het besluit van de organisatie om de windsurfers en kitesurfers tegelijk te laten starten zorgde voor de grootste start en finishlijn in de geschiedenis van het evenement met over de 300 riders die tegelijk in de race waren.

Aan de andere kant, de Windsurfing Waves Competition bood een herziene opzet waardoor een spannende en innovatieve wedstrijd tot uitdrukking kwam te wijten aan lichte wind en golf omstandigheden. Het bood ook de kans om een indrukwekkend scala aan moves te bekijken en voor de riders te oefenen met nieuwe tricks.

Op het eind werden de eerste plekken op het podium voor zowel mannen als vrouwen bezet met Starboard/Severne team riders Jeager Stone, die finishte achter de PWA Freestyle Wereldkampioen Dieter van der Eyken en Ben Proffit terwijl Jane Seman won bij de vrouwen van Justyna Sniady.


- Photo Credit: John Carter / Lancelin Ocean Classic -

2016 Lancelin Ocean Classic from ABC Open Mid West WA on Vimeo.

Starboard, Severne, Airush. Fox sports staat voor windsurfen, kitesurfen en sup (stand up paddling)